niedziela, 28 października 2012

makaron ze szpinakiem i pomidorami.

Zawsze gdy nie mam czasu, a chciałabym zjeść coś szybkiego, znacznego, wartościowego i sycącego wybór pada na makaron. Z racji pracy w włoskiej restauracji miałam przyjemność poznać jak zrobić makaron doskonały, a przepisem chciałabym podzielić się z wami.

Jest kilka zasad robienie makaronu:
1. smażymy na oliwie drugiego gatunku - smażenie na extra virgin może doprowadzić do powstania szkodliwych związków nowotworowych
2. tak na prawdę są tylko 3 rodzaje sosu: śmietanowy, pomidorowy, oliwny. Można je ze sobą mieszkać w różnych kompilacjach.
3. jak sos śmietanowy to śmietana 30% (płynna)
4. odlej trochę wody z gotowania makaronu do szklanki - pomoże jeśli sos nie będzie chciał się zagęścić
5. nie przelewaj makaronu wodą!!!!! - w ten sposób pozbywasz się potrzebnej skrobi


Dziś padło na makaron ze szpinakiem i świeżymi pomidorami w sosie śmietanowym, mniam. Uwielbiam szpinak mrożony - tak mrożony. Nie trzeba go myć, suszyć, kroić i obsmażać, a przy tym nie traci swoim cennych wartości odżywczych.

Szpinak zawiera bardzo duże ilości żelaza, które jest łatwo przyswajalne dla naszego organizmu. Ma do tego w swoim składzie sporo witamin i soli mineralnych, a zwłaszcza chlorofilu. Znajdują się w nim również dwa silnie działające przeciwutleniacze - luteina i betakaroten.
100 g gotowanego szpinaku dostarcza:
  • 20 kalorii,
  • 5,1 g białka,
  • 0,5 g tłuszczu,
  • 1,4 g węglowodanów,
  • 6,3 g błonnika,
  • 600 mg wapnia,
  • 490 mg potasu,
  • 120 mg sodu,
  • 93 mg fosforu,
  • 59 mg magnezu,
  • 2,4 mg żelaza,
  • 0,4 mg cynku.

A teraz sam przepis: (na 2 duuuże porcje)
- dwa gniazdka mrożonego szpinaku
- 200ml śmietany 30%
- trochę oliwy
- trochę masła
- wywar warzywny/drobiowy/wołowy (może być kostka bulionowa- 1szt)
- czosnek
- 1 świeży pomidor
- makaron penne lub spaghetti
- sól, pieprz


1. Wstaw wodę na makaron, w między czasie zrobi się sos. Trzymaj makaron w garnku o 2 minuty krócej niż jest napisane na opakowaniu, wtedy będzie idealnie al dente, makaron dojdzie w sosie.
2. Dodaj na patelnię oliwę, daj pokrojony/posiekany czosnek, pozwól mu się chwilę podsmażyć.
3. Dodaj szpinak (ja dodaję prosto z zamrażarki).
4. Gdy szpinak się rozmrozi zalej patelnię wodą i dodaj kostkę rosołową lub ok. 300ml wywaru.
5. Dodaj śmietanę.
6. Pozwól by śmietana odparowała z wody, sos zmniejszy objętość o ok. połowę.
7. Odlej makaron, nie przelewaj go wodą, wrzuć szybko na patelnię do sosu.
8. Mieszaj, aż sos obklei makaron - można to sprawdzić: jeśli sos nie spływa ze ścianek patelni makaron jest gotowy.
9. Pokrój pomidora w kostkę, usuwając gniazda nasienne, dodaj na patelnie, zamieszaj jeszcze ze 3-4 razy i gotowe.


Makron jest gotowy w 10minut, jest pyszny, zdrowy i pełnowartościowy tylko pilnujcie twardości makaronu i jego rodzaju - penne jest bez jajeczne, dzięki niemu nie tyjemy:) a dzięki makaronowi razowemu jesteśmy syci na dłużej:)

1 komentarz: